Det kan være mange grunner til at du ikke har prøvd indisk mat og oppskrifter. Det kan for eksempel være at du tror at maten er sterk. Mange tror at ingrediensene er vanskelig å få tak i og at oppskrifter på indisk mat er vanskelig å få til.
Her tar vi for oss syv myter om indisk mat og oppskrifter. Og muligens finner du gode grunner til at du trygt kan prøve deg på en oppskrift på en smakfull curry. Eller hva med en nydelig kylling tikka masala eller deilig linsesuppe til middag i dag?
Det er enklere enn du tror!
-
Ingredienser er vanskelig å få tak i
No worries! I India brukes sikkert kjøtt fra dyr og fisk vi ikke er vant med. Men indisk mat og oppskrifter slik vi kjenner dem best, har sin opprinnelse fra Storbritannia. Faktisk ble retten chicken tikka masala laget for første gang i Glasgow i Skottland! Dette betyr at indisk mat og oppskrifter i vår del av verden har blitt tilpasset både hva som finnes av kjøtt og fisk, og hva som passer våre ganer.
Kylling, lam, svin, laks, melkeprodukter som yoghurt og fløte, linser, kikerter og ulike kornprodukter er vanlige i oppskrifter på indisk mat og ikke veldig vanskelig å få tak i.
-
Indisk mat og oppskrifter inneholder bare ukjente kryddere
Hallo!! Det stemmer jo ikke! De fleste av krydderne får du faktisk tak i hos dagligvaren.
Krydder i indisk mat er nemlig svært ofte en del av krydderhylla på norske kjøkken, i velkjente «norske» produkter og i oppskrifter vi kjenner godt. Og er det noe mer norsk enn erke-norske julekaker og drikker som ofte kommer på bordet i jula?
Her er noen eksempler:
Ingefær finner du blant annet i søtsaker og krydderkake og peppernøtter ofte bakes til jul.Spisskummen krydrer nøkkelost og brukes mye i krydderblandinger for taco.
Krydderblandingen karri brukes ofte i hvit saus til fiskebollene.
Muskat brukes ofte i hvite sauser til fisk, i fiskegrateng og kjøttfarser. Krydderet finner du også mye i pølser, ulike stuinger, pepperkakedeig og supper.
Stjerneanis, både hel og malt, og anis brukes i mange kaker, kjeks, desserter, i te, gløgg og likør.
Mange av de indiske krydderne finner du også i gode, gamle oppskrifter på norsk mat. Kardemomme, sort pepper og kanel er tre kjente krydder både i indisk og norsk mat.
FOTO: GETTY IMAGES -
Indiske retter tar lang tid å lage
Her spørs det hva du lager, og om du benytter det av god hjelp i ferdige sauser, paste og krydderblandinger som gir de indiske rettene den riktige smaken.
Prøver du denne raske Chicken Tikka Masala og bruker Patak’s Tikka Masala Cooking Sauce, er middagen klar på bare 20 minutter.
En del indiske retter er gryter og perfekte for slow cooking. Det betyr at når alt er i gryta eller slow cookeren, kan du la maten lage seg selv. Det du bruker tid på, er marinering, grilling av kjøtt til tandoori retter og/eller produksjon av eventuelle krydderblandinger.
Indisk lammegryte, rogan josh, en del oppskrifter med butter chicken, curry-retter, dal og linsesupper, korma, kylling tandoori med flere, kan gjøres med slow cooking – perfekt til en deilig helgemiddag som gjør seg selv mens du og familien er på tur, eller slapper av.
Også tikka masala oppskrifter kan gjøres som slow cooking.
MÅ PRØVES: Jalfrezi - vegetar indisk gryte med linser og korn
-
Indisk mat er vanskelig å lage
Stort sett alle indiske retter er lett å lage, men noen krever litt forarbeid med krydderblandinger og marinering. Allikevel finner du flust av mange enkle oppskrifter innen indisk mat.
Det finnes også snarveier hjelp å få uten at det går utover smaken. Patak’s har mange sauser og krydderpaste som gjør det enkelt og raskt å lykkes med indisk mat. Her får du hjelp til å lage blant annet chicken tikka masala, korma, butter chicken, tandoori oppskrifter og jalfrezi.
Patak’s har også Hot Mango Chutney, Sweet Mango Chutney og tre ulike nanbrød. Da har du all hjelp du trenger for å enkelt lykkes med indisk mat, selv i hverdagen.
I India er man glad i sterk mat, men det går fint an å lage indisk mat for sartere ganer.
FOTO: Heijo Reinl / UNSPLASH -
All indisk mat er veldig sterkt krydret
Indisk mat er for alle ganer, også for barn som ikke liker sterkt krydret mat. Mindre chili og andre krydre som gjør maten hot, kan gjøre en indisk rett som i utgangspunktet er sterk og spicy, spiselig for de fleste.
I oppskriftene fra Patak’s får du angitt styrkegraden i antall chilipepper. 1 chilipepper betyr at retten er mild, 2 chilipepper betyr mild til medium, 3 er medium sterk, 4 er medium til hot og 5 er hot. Og så kan du selvsagt styre selv hvor mye du vil krydre og hvor sterkt krydder du vil bruke.
Korma oppskrifter er ofte milde og passer både små og store, mens vindaloo er noe av det sterkeste innen indisk mat.
MIDDAGSTIPS: Oppskrift på kylling korma med nøtter, kokos og frukt
-
Indisk mat er usunn
Det er flust av kryddere, urter og grønnsaker med massevis av viktige næringsstoffer og antioksidanter i indisk mat.
I en stor undersøkelse av over 100 krydder publisert i Journal of Nutrition for noen år tilbake, kom nellik, kanel og safran svært godt ut med hensynet til mengden antioksidanter.
I folkemedisinen har blant annet hvitløk, chili, ingefær, fennikel og gurkemeie blitt brukt for å fremme helsen.
LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om indisk mat
Indisk mat er næringsrik og er et raskt og godt til middag i en travel hverdag.
FOTO: GETTY IMAGES -
All indisk mat gjør deg fet
Når det gjelder antall kalorier, vil indiske retter variere. Men kjøtt, fisk og grønnsaker blir svært ofte tilberedt ved grilling, steking, damping og koking som ikke nødvendigvis krever mye olje og smør. Går du for indisk mat hvor sausen baseres på yoghurt i stedet for fløte, smør og/eller kokosmelk, blir ikke kaloriinntaket så stort.
Klassikeren butter chicken inneholder mer kalorier enn de fleste andre indiske retter, men så er dette også regnet som festmat.
Korma kan også inneholde godt med kalorier. Men går du for oppskrifter hvor yoghurt brukes i stedet for kokosmelk eller fløte, vil også denne retten være ok.
Vil du ha skikkelig styring på bruk av saus, kan du gå for indisk mat hvor sausen serveres ved siden av, slik mange tandoori oppskrifter legger opp til.
Og så gjelder det som med all annen mat: Du kan spise det meste. Det er mengden det kommer an på.
Kilder: thespruceeats.com, wikipedia.no, snl.no, forskning.no, Journal of Nutrition