Du har sikkert hørt om tikka masala, nanbrød og curry. Men indisk mat byr på så mye mer.
Indisk mat i Europa
India er et stort land og rommer dermed mange ulike matkulturer. Det kan være store variasjoner, alt ettersom du er i nord, sør, øst eller vest i India. I tillegg kan det være ulike oppskrifter for samme indiske retter innenfor samme del av India, både av ingredienser, krydder og tilbehør.
Indisk mat slik vi kjenner den, har blitt mer eller mindre tilpasset den vestlige verden og ingredienser og krydre vi kan få tak i her.
India var tidligere engelsk koloni, og mange indere flyttet til England og bosatte seg der. Matkultur og oppskrifter på indisk mat ble videreført og spredte seg etter hvert til flere europeiske land. Oppskrifter på for eksempel tikka masala er indisk-britisk og ble til så sent som på 1970-tallet.
LES OGSÅ: 7 myter om indisk mat
Indisk krydder
Selv om ingrediensene varierer lokalt i India, går enkelte ingredienser i indisk mat igjen i mange oppskrifter.
Krydder blir brukt alle slags retter, også drikker. Den utstrakte bruken av krydder er ikke bare for smakens skyld. Indisk krydder skal også sikre kroppen nok antioksidanter og fungere som en behandling for kroppen. Blant de mest brukte krydderne finner du blant annet ingefær, safran, nellik, kardemomme, gurkemeie, chilipepper og kanel.
LES MER: Slik bruker du krydder i indisk mat
Artikkelen fortsetter etter bildet.

I indisk mat brukes en rekke krydder, både hel, knust og i krydderblandinger som garam masala og karri.
FOTO: GETTY IMAGES
Indisk vegetar
Vegetarianere på ferie i India er i matparadis. Svært mange indere er vegetarianere, noe som gjenspeiles i en typisk indisk oppskrift.
Vegetarmat fra India inneholder ofte linser og bønner – på indisk kalt daal, ofte skrevet dal. Linser og bønner gir godt med proteiner. Dal serveres også ved siden av kjøttretter og sammen med ris.
Grønnsaker, urter, nøtter, frukt og urter brukes selvfølgelig ikke bare til vegetar, men er en naturlig del i all slags indisk mat.
Av grønnsaker og urter finner du ofte løk, agurk, tomater, ingefær, koriander og chili.
Kokos og kokosmelk, mandler og mangochutney benyttes hyppig i oppskrifter på indisk mat.
ENKELT MIDDAGSTIPS: Vegetar tikka masala til kjøttfri middag
Kjøtt, fisk og melk
Av kjøtt er kylling og lam svært vanlig, i tillegg til geit. Også fisk og scampi går igjen i indisk mat og oppskrifter.
I «norske» varianter av indisk mat, brukes også svin og storfe. Men disse ingrediensene er sjeldne i India fordi mange indere anses svin som et urent dyr og kua er hellig for hinduer.
Men selv om kua er hellig, brukes melken i mange indiske retter, i tillegg til yoghurt.
Artikkelen fortsetter etter bildet.

Nanbrød er en selvfølgelig del av et indisk måltid.
FOTO: GETTY IMAGES
Nanbrød til alt!
Det er få måltid hvor ikke brød i en eller annen form, kommer som tilbehør. I brødene brukes ulike typer mel som hirse, amarantmel, hvetemel, maismel og kikertmel.
Mest kjent er nanbrød som i India ofte brukes til fest. Nanbrød bakes i en tandoor, en leirovn som fyres med kull. Brød til hverdags går under benevnelsen chapati og stekes i stekepanne.
Prøver du deg på hjemmelaget nanbrød, fungerer grillen eller en støpejernspanne til steking. Alternativt kan du selvfølgelig kjøpe nanbrød i butikken.
Nanbrød kan komme i mange ulike varianter:
Du har kanskje spist nan med hvitløk som er ganske vanlig.
Peshawari nan med kardemomme, rosiner og nøtter har en søt smak.
Hariyala nan med koriander eller mynte, eller en kombinasjon av begge.
Curry eller karri?
Kylling curry eller kylling i karri, indisk curry eller indisk karri, grønn curry eller grønn karri? Både karri og curry går igjen i mang en oppskrift. Men hva er hva? Begrepet curry og karri kommer av det tamilske ordet Kari som betyr pepper.
Karri er ikke et eget krydder, men en krydderblanding – en curryblanding, som kan inneholde gurkemeie, spisskummen, pepper, kardemomme, cayennepepper, muskat, ingefær, kanel, kryddernellik, sennep og koriander.
Artikkelen fortsetter etter bildet.

Curryblandinger, eller karri, er gjerne noe av det første man forbinder med det indiske kjøkken.
FOTO: Akhil Chandran / UNSPLASH
Opprinnelig ble karri laget slik at engelskmenn kunne få en smak av India uten å styre med å lage sin egen krydderblanding.
Retter med curryblanding i sausen, blir ofte kalt for curry og kan inneholde kjøtt eller fisk, grønnsaker og ulike urter.
Curryblandinger og currypaste finnes i mange varianter og farger. Grønn curry er mer vanlig i Thailandsk mat og er ofte sterkere enn gul curry.
I Norge kjenner vi best til det gule karripulveret som er nokså mildt. Gul karri i ris og i sausen til fiskeboller er godt kjent for mange. Men flere og flere benytter seg av ferdige curryblandinger og currypaste og lager sin egen indiske curry.
MÅ PRØVES: Pasanda - indisk kyllinggryte med kremete saus, nøtter og mandler
Enkle indiske retter
For ikke mange år siden kunne du stort sett finne indisk mat i Oslo. Men maten er etter hvert vanlig i den norske restaurantverden og ikke minst i butikkhyllene hvor du nå enkelt får tak i indisk krydder, krydderblandinger, indisk curry paste og sauser.
Hjemmelaget indisk mat og oppskrifter er med andre ord ikke lenger fjernt og eksotisk, og med de indiske ferdigsausene og krydderblandingene, er indisk mat både raskt, lettvint og rimelig å lage selv.
Her er 9 tradisjonelle indiske retter:
Artikkelen fortsetter etter bildet.

Tikka masala er en kjent og kjær indisk rett. Den serveres ofte med raita, ris og nanbrød.
FOTO: GETTY IMAGES
-
Tikka masala – en indisk favoritt
Den mest kjente indiske matretten, er for mange indisk kylling tikka masala. Det vil si: oppskriften er britisk-indisk og består av kylling tilberedt i tandoor – en leirovn som sørger for at fuktigheten bevares.Men tikka masala lages også med andre ingredienser enn kylling, for eksempel lam tikka masala eller vegetarisk tikka masala. Oversatt betyr tikka kjøttbiter eller grønnsaksbiter som er marinert i krydder, og masala står for krydder eller krydderblanding.
I marinaden og sausen til tikka masala brukes ofte krydderblandingen garam masala.
Garam masala består av sorte og grønne kardemommekapsler, nellikspiker, kanelstang, spisskummen, korianderfrø, sort pepper og fennikelfrø som ristes og knuses. Skal du lage en enkel kylling tikka masala, kan du kjøpe ferdig garam masala.
I tikka masala brukes mange flere ingredienser, og ingrediensene kan variere noe. Men i oppskrifter på blant annet kylling tikka masala, finner du ofte ingefær, yoghurt naturell, koriander, rødløk, hvitløk, chilipulver, tomater og fløte. I noen oppskrifter på tikka masala er fløten erstattet med Crème Fraîche.
Retten serveres som regel med nanbrød, mangochutney, raita og ris av typen basmati.
-
Tandoori
Retter som har tandoori i seg, vil på ekte indisk vis være tilberedt i en tandoori ovn – en tandoor. I og med at denne typen ovn er ikke akkurat gjengs i et norsk kjøkken, må en ildfast form i stekeovnen, stekepannen eller grillen gjøre jobben.
Tandoori chicken, eller kylling tandoori, er mest vanlig, men også fisk eller grønnsaker som blomkål går igjen som hovedingrediens i tandoori oppskrifter.
Tandoori har som regel en rødlig farge, noe som skyldes at fisken, kjøttet eller grønnsakene legges i tandoori saus i ca. ett døgn.
En tandoori marinade er en yoghurtmarinade tilsatt en krydderblanding. Foruten yoghurt, kan en tandoori oppskrift variere i typen krydder og urter som er tilsatt. Ofte vil krydderet bestå av for eksempel nellik, korianderfrø, spisskummenfrø og kardemomme. I tillegg finner du most løk, hvitløk, ingefær, chili, pepper og gurkemeie tilsatt yoghurt og sitronsaft.
Etter marinering, stekes kjøtt, fisk eller grønnsaker på spyd på sterk varme i noen minutter. Etter steking, legges ingrediensene tilbake i marinaden i en ildfast form og stekes til kjøttet, fisken eller grønnsakene er gjennomstekt.
Tandoori chicken og andre tandoori retter serveres grene med basmatiris, raita, tomat- og agurksalat og chutney.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
Korma er en mild indisk matrett som også passer barn og voksne personer som ikke liker sterk mat.
FOTO: GETTY IMAGES -
Korma – milde indiske retter
Blant oppskrifter på mild indisk mat, finner du ofte korma som har en styrke som også passer for de fleste barn. Mest vanlig er kylling korma og korma vegetar, men også kjøtt av svin, storfe og lam kan brukes i korma.
Felles for alle korma oppskrifter, er en tykk saus hvor hovedingrediensen til marinaden som regel er yoghurt, eventuelt fløte.
Marinaden til Indisk korma inneholder i tillegg ofte mandler, kokos eller kokosmelk og nøtter, ofte cashew. Men variasjonen i korma oppskrifter er stor og har ulike andre ingredienser til marinaden. Ofte vil du finne chili, ingefær og hvitløk i korma-marinade.
Korma smaksettes ofte med krydder som garam masala, kardemommekapsler, spisskummen og gurkemeie.
Du kan kjøpe ferdig Korma Cooking Sauce fra Patak’som du ikke vil lage den selv.
Kylling korma er nå i ferd med å spise seg innpå kylling tikka masala i popularitet, mye på grunn av den milde smaken og at en korma oppskrift er svært enkel og rask.
Korma serveres ofte med raita, kokt ris, frisk koriander og mangochutney som tilbehør. Det er også godt med mandelflak, eventuelt revet kokos og rosiner, til.
-
Butter Chicken
I en butter chicken oppskrift vil du snart se at dette blir en nydelig og kraftig rett som egner seg til fest.
Butter chicken, ofte kalt murgh makhani, er rett og slett tandoorigrillet kylling som blir stekt i smør og deretter legges i en saus med fløte og krydder og kokes ferdig.
Før steking marineres kyllingbitene i yoghurt naturell, krydder og smeltet smør. En del butter chicken oppskrifter inneholder marinader med blant annet ingefær, hvitløk, garam masala, gurkemeie, chilipulver, sitronsaft og frisk koriander.
Etter marinering av kyllingkjøttet, har du bitene i stekeovnen. Etter steking har du kjøttet i butter chicken curry saus. Den kan du kjøpe ferdig, slik som Patak’s Butter Chicken Indian Style Curry Sause, eller lage den selv. Butter chicken saus består ofte av hvitløk, hakkede tomater, ingefær, chili, kanelstang, honning, smør, fløte og sitronsaft.
Butter chicken er godt med tilbehør som ris og en mango lassi, og gjerne nanbrød som passer til det meste.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
Linser, korn og belgfrukter er hyppig brukt i indisk mat, og linsesuppe er en en godt kjent rett både i og utenfor India.
FOTO: Getty images -
Verdens beste linsesuppe
Setter du kryddersauser til belgfrukter som linser, bønner og/eller kikerter, får du det som med et fellesord kalles dal, ofte skrevet daal eller dahl.
Dal kan serveres som linsegryte, eller som linsestuing. Med litt ekstra væske og/eller grønnsaksbuljong, kan du få en nydelig indisk linsesuppe. En linsesuppe oppskrift kan være av typen vegan, men mange liker å tilsette melk, noe som gir en linsesuppe vegetar.
Rød linsesuppe er vanligst, men du kan også lage linsesuppe med grønne linser.
Du kan servere linsesuppe med tilsatt kylling eller annet kjøtt som faller i smak. Du kan også bruke krydder for en skikkelig hot linsesuppe.
Server indisk linsesuppe med et dryss av koriander og nanbrød inntil.
-
Biryani – en populær rett med ris og curry
En biryani oppskrift består av krydder, ris og yoghurt med kjøtt eller grønnsaker. Biryani (ofte skrevet biriani) kommer av persisk og betyr stekt eller ristet.
Både Biryani med kylling eller annet kjøtt, og biryani vegetar har som regel en krydderblanding bestående av nellik, kardemomme, koriander, kanel, mynteblader og wasabi. Den gule fargen som kjennetegner en biryani, skyldes tilsatt curry.
-
Rogan josh – indisk gryte med lam
Denne matretten kommer opprinnelig fra Kashmir, helt nord i India, men har opprinnelse fra persisk matkultur.
Rogan josh består av lam curry i tillegg til tomat, ingefær, hvitløk og mange forskjellige krydder.
Oppskriften på rogan josh kan variere noe fra sted til sted, men hovedingrediensene er de samme. Av krydre kan du finne blant annet hele pepperkorn, hele kardemomme, kanelstang, nellikspiker, hel og malt spisskummen, grønn chili, rødt chilipulver, gurkemeie, malt koriander og garam masala som er en krydderblanding du kan kjøpe eller lage selv.
Rogan josh serveres ofte med ris og chutney som tilbehør.
TIPS! Lager du gryten dagen i forveien, blir den enda bedre da enda flere smaker kommer fram.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
Jalfrezi er en indisk matrett som har mindre saus enn mye annen indisk mat.
FOTO: GETTY IMAGES -
Jalfrezi – rett i wok!
Indisk Jalfrezi kan ha ulike ingredienser og krydder, men felles er at retten lages i wok. I motsetning til mange indiske retter, har ikke jalfrezi mye saus, men mye smak fra urter og krydder som løk, koriander, spisskummen, garam masala, ingefær, tomat og eventuelt kyllingbiter.
Jalfrezi serveres ofte med nanbrød, chutney og raita.
Her finner du oppskrift på vegetar jalfrezi med linser og korn.
-
Palak paneer – ost i spinatsaus
Hovedingrediensene i en palak paneer oppskrift er fersk spinat og osten paneer. I sausen sammen med spinat, finner du også fløte, hvitløk, ingefær løk og chili med mer. Det gir en frisk, grønn farge.
I palak paneer brukes krydderblandingen garam masala, gurkemeie, salt og eventuelt spisskummen
-
Vindaloo – sterk indisk mat
Vindaloo en svært sterkt krydret indisk rett som oppsto i Goa da portugiserne hadde koloni der. De tok med seg sin matkultur, blant annet en spesiell måte å marinere svinekjøtt på med bruk av vin, hvitløk og krydder.
Inderne modifiserte retten slik at den passet bedre til indisk matkultur. Svinekjøttet ble byttet ut med kylling, og de utviklet sin egen vindaloo paste med kjente indiske kryddere som spisskummen, kardemomme, kryddernellik, ingefær, gurkemeie, pepperkorn, kanel, koriander, tamarin med flere.
I oppskrifter på indisk mat og i indiske restauranter her hjemme, finner du ofte lam som hovedingrediens i Vindaloo.
Kilder: theculturetrip.com, nrk.no, matprat.no, godt.no, wikipedia.no, snl.no