For du har garantert indisk krydder på kjøkkenet ditt. Rundt 70 prosent av alt krydder som lages, skjer i India. Ingefær, pepper, kardemomme, kanel, gurkemeie, karri og garam masala er mye brukt i indisk mat. Men variasjonen i bruk av ulike kryddere er stort.
Krydderblandinger og krydder i indisk mat
En typisk indisk rett består ikke nødvendigvis av så mange ingredienser. Det er krydderet og sammensetningen av de ulike krydderne som gjør den indiske maten til det den er.
I indisk matlaging tilsettes de hele krydderne først, slik som grønn kardemomme, nellikspiker og kanelstenger.
Deretter tilsettes oppmalt krydder og krydderfrø som spisskummenfrø, korianderfrø, malt gurkemeie og chilipulver.
Om det blir mye styr å få tak i og bruke indisk krydder og krydderblandinger, så får du dem i Patak’s sauser og paster ferdig til bruk og perfekte for å lage god indisk mat på en enkel og rask måte. De ulike produktene passer til ulike retter som chicken tikka masala, korma og tandoori – billige, raske og enkle middagstips i en travel hverdag.
Her er 19 vanlige krydderblandinger og krydder i indisk mat.
Artikkelen fortsetter etter bildet.

Krydderblandinger som karri og garam masala er obligatorisk i indisk mat. Du kan lage krydderblandingene selv med morter, eller kjøpe ferdig i sauser eller pastaer fra Patak’s.
FOTO: Andra Ion / UNSPLASH
-
Krydderblandingen garam masala
Det brukes mange forskjellige krydder i indisk mat. I stedet for å putte i mange ulike krydder hver gang maten tilberedes, har de fleste indiske familier og indiske restauranter sine egne krydderblandinger.
En kjent indisk krydderblanding er garam masala som er vanlig å bruke i blant annet tikka masala. Garam betyr sterk og masala er krydderblanding. Garam masala finnes både i pulverform og som paste.
Garam masala kan variere i hva slags krydder som has i, men sort pepper, chilipepper, nellik, muskat, spisskummen, kardemomme, kanel og koriander, er nokså vanlig.
Noen av krydderne varmes i en tørr stekepanne for så å knuses sammen med resten av de indiske krydderne i en krydderkvern eller morter. Du kan lage en større porsjon garam masala enn hva som skal brukes slik at du har en ferdig krydderblanding til neste gang.
TIPS! Har du ikke krydderkvern, funker en vanlig kaffekvern helt fint til maling av krydder.
-
Karri
Mange tror at karri er et eget krydder, men karri er en krydderblanding med flere gjengangere fra den indiske krydderhylla. Karri har ofte gurkemeie, ingefær, pepper, muskat, kajennepepper, pepper, kanel, kryddernellik, spisskummen og sennep.
Har du allergi mot peanøtter, lupin og soya, bør du styre unna karri. Krydderblandingen inneholder nemlig bukkehornkløver som kan gi kraftig allergisk reaksjon hos noen få.
Mange kjenner nok karri fra annet enn indisk mat, for finnes det noe mer erkenorsk enn fiskeboller i hvit saus med karri? Karri blir også brukt for å gjøre kokt ris gul.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
Ingefær, enten fersk eller malt, er svært mye brukt i indiske matretter. Koriander brukes enten tørket i krydderblandinger, eller fersk drysset over til slutt.
FOTO: GETTY IMAGES -
Ingefær
Ingefær er et mye brukt krydder i indisk mat. Ingefær er en krydderurt som brukes tørket og malt, eller frisk.
Krydderet ingefær brukes i de fleste typer matretter: til kjøtt og fisk, i bakverk, drikker og søtsaker.
I indiske retter er ingefær mye brukt i kylling tikka masala, butter chicken, korma, den indiske lammegryten Rogan Josh, Biryani og mange andre indiske retter.
ENKEL OPPSKRIFT: Kjøttfri tikka masala vegetar til hverdags
-
Spisskummen
Spisskum, spisskummen og spisskarve er ulike navn på samme krydder. Spisskummen er én av ingrediensene i krydderblandingene garam masala og karri og er dermed et viktig krydder i et indisk kjøkken og er å finne i mange indiske oppskrifter.
Spisskummen brukes både malt og som hele frø. Brukes de hele frøene fra spisskummen stekes disse ofte i olje i starten av tilberedningen av den indiske retten.
Krydderet brukes ofte i korma-retter, raita, dal og linsesuppe.
-
Fennikel
Fennikel er en grønnsak som har en smak som minner om anis. Frøene fra fennikel brukes mye som krydder i indisk mat.
Fennikel inngår ofte som ingrediens i garam masala, krydderblandingen som er svært mye brukt i mye indisk mat, for eksempel vindaloo og curry-retter.
-
Muskat
Muskat og muskatnøtter kommer fra muskatnøtt-treet. India har sin egen variant, Bombay-muskat, som brukes i krydderblandinger, blant dem garam masala – krydderblandingen som er en selvsagt del av ethvert indisk kjøkken, akkurat som salt og pepper er i det norske kjøkken.
Muskat brukes også i en del oppskrifter på chicken butter og rogan josh.
-
Stjerneanis
Krydderet stjerneanis minner mye om anis i smak, men dette er to forskjellige kryddere.
Stjerneanis er mye brukt i asiatisk kjøkken.
FOTO: Hugo Aitken / UNSPLASHI indisk mat brukes ofte stjerneanis som ingrediens i blant annet currysauser og curryretter.
Stjerneanis vil som regel varmes opp sammen andre kryddere og males opp til en krydderblanding som brukes i indiske retter.
-
Sennepsfrø
Sennepsfrø finnes i ulike typer: Gule-, hvite-, brune- og sorte sennepsfrø. De brune og sorte sennepsfrøene er sterkere i smak og brukes mye i indisk mat.
Smaken fra sennepsfrøene kommer best fram når frøene varmes i en stekepanne med olje og frigjør smaken. Men sennepsfrø kan også males til pulver.
I indisk mat brukes sennepsfrø som smaksetter til blant annet fisk, kjøtt, i krydderlake for pickles chutney, i dal og sauser.
-
Gurkemeie
Krydderet gurkemeie blir av noen kalt indisk safran. Det skyldes den gule fargen på krydderet, og gurkemeie blir ofte brukt som et billigere alternativ til safran i lussekatter.
Gurkemeie tilhører ingefærfamilien, og aromaen kan minne om ingefær. Gurkemeie er mye benyttet i karri som får gulfargen sin fra dette krydderet.
Innen ayurveda, som er indisk tradisjonell medisin, anbefales det å bruke seks smaker i maten hver dag for å holde en god balanse for kroppen. De seks smakene er surt, søtt, salt, bitter og umami. I en indisk måltid kan gurkemeie tilføre smaken umami.
RASKT MIDDAGSTIPS: Indisk kylling korma med frukt og nøtter
-
Safran
Safran er blant verdens dyreste krydder. Safran lages av tørkede arr fra safrankrokus, og det kreves minst 70 000 krokus for å lage ett kilo safran.
Safran har en bitter og særegen smak og brukes i mange matkulturer. Maten som krydres får en fin gulfarge. Fordi safran er dyrt, brukes ofte grukemeie for å gi samme gulfarge.
I indisk mat brukes safran i blant annet biryani, men også i desserter og ulike marinader.
-
Koriander
Både friske blader og tørkede frø fra koriander benyttes som krydder i indisk mat. Smak og lukt på frø og blad er svært forskjellige.
Koriander vokser mange steder i verden og har mange ulike betegnelser, blant annet indisk persille. Koriander er én av ingrediensene i garam masala og brukes dermed i mange ulike indiske retter, blant dem Chicken Tikka Masala.
Også Raita inneholder koriander.
I tillegg strøs ofte korianderblader strøs ofte over ferdige retter til smak og pynt på retter med mye gult, oransje og rødt i seg.
I indisk mat brukes chili både fersk, tørket, malt og i krydderblandinger og pastaer.
FOTO: GETTY IMAGES -
Chili
I mange indiske retter er sterk smak viktig. Da vil du ofte finne chili som én av ingrediensene. I indisk mat brukes chili som regel fersk, tørket eller som chilipulver. Ofte brukes både chili og chilipulver i samme rett.
Chili kan ha grønn, rød og gul farge og er i slekt med det vi kjenner som paprika. I indiske oppskrifter som er modifisert for norske ganer, foreslås paprikapulver som et mildt alternativ til chilipulver.
Chili finnes i indiske favoritter som chicken tikka masala, biryani, butter chicken og i ulike typer i curry.
Chilipepper, altså frukten på chiliplantene, finnes i flere arter. Den indiske varianten av chilipepper heter bhut jolokia og er den sterkeste av alle sorter chilipepper.
-
Kryddernellik
Blomsterknoppene fra nelliktreet tørkes og brukes som krydder. I Norge har kryddernellik, av mange forkortet til nellik, lenge blitt brukt i baking, men i India benyttes kryddernellik mye til å sette smak på krydder og i karri.
Kryddernellik inngår ofte som ett av krydderne i garam masala og blir dermed en ingrediens i mange kjente indiske retter.
-
Svart pepper
Akkurat som salt, er svart pepper å finne i ethvert norsk kjøkken, men slik har det ikke alltid vært. I gamle dager var pepper sjelden å se og det kostet en formue. Grekerne kalte faktisk pepper «sort gull».
Svart pepper finnes i ulike sorter, dyrkes mange steder i verden og fremstilles forskjellig. Den indiske sorte pepperen som dyrkes i Kerala i India, regnes som verdens beste.
Svart pepper brukes i utallige indiske retter og passer sammen mange andre kryddere, blant dem kajennepepper, mynte, hvitløk, koriander, laurbærblad, ingefær og spisskummen. Og derfor er det ikke så rart at pepper inngår i de fleste varianter av krydderblandingen garam masala.
-
Kanel
I norske matretter, finner du som regel kanel i søte saker som konfekt, norske julekaker, bakst og kaker, og selvfølgelig på grøt.
I India er det mer vanlig å ha kanel i middagsretter som…
I indiske retter brukes både hele kanelstenger, som faktisk er innsiden av barken på treet kaneltreet, eller i malt utgave.
Kanel gir en lukt du kjenner igjen og en søt og aromatisk, varm smak.
Du finner kanel i krydderblandinger som garam masala og curry, samt i retter som for eksempel biryani.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
I norsk mat finner du kardemomme i en del bakst, men i indisk mat finner du både hel og malt kardemomme i middager.
FOTO: Mousum De / UNSPLASH -
Kardemomme
I likhet med gurkemeie, tilhører kardemomme ingefærfamilien. Det er et kraftfullt aromatisk krydder og finnes både som grønn kardemomme og svart kardemomme. Som regel er det grønn kardemomme som brukes i indisk mat.
I indisk mat tørkes de grønne frøkapslene fra kardemomme som tørkes. Deretter brukes frøene hele eller de males opp.
I Norge har vi lang tradisjon i bruk av kardemomme, men som regel i kaker og bakverk som vafler, muffins, annet bakverk og julebakst.
I indisk mat og drikke, finner du kardemomme mest av alt i middagsretter som kylling tikka masala, korma, biryani og rogan josh. Også drikken lassi har kardemomme som en av ingrediensene.
-
Laurbærblad
Laurbærblad har en aromatisk lukt som kommer godt frem når bladene knuses. Indiske laurbærblader er ofte å finne i garam masala og brukes dermed i kjente og kjære indiske retter som linsesuppe og kylling tikka masala.
Indiske laurbærblad brukes ofte i butter chicken og lammegryten rogan josh.
Laurbærblad har lenge vært en del av norsk matkultur, blant annet i sursild og til nedlegging av ansjos.
-
Anis
Når du hører ordet anis, tenker du kanskje på lakris. Det er ikke så rart, for anis brukes ofte for å gi lakrissmak til godteri.
Som krydder i indisk mat er blir anis ofte brukt i krydderblandingen karri, og til å smaksette kjøtt og fisk.
Anis serveres ofte etter mat for å friske opp munnen, ofte i blanding med kandisert anis, kardemommekapsler og kandissukker.
-
Tamarind
Tamarind kommer opprinnelig fra Afrika, men er et vanlig krydder i indisk mat. Krydderet gir en syrlig smak og brukes mye i hele Asia.
Det kan være vanskelig å få tak i tamarind overalt, men du finner krydderet i blant annet ferdige paster som Patak’s Tandoori Paste og Patak’s Curry Paste Mild.
Kilder: Snl.no, indiskvegetar.com, wikipedia.no, godt.no, matprat.no, melk.no, ekteindia.no, nirusverden.com, Opplysningskontoret for frukt og grønt